Sara Vaníček Milesson

Dlouhodobě se ve svých dílech zabývám intimitou, cykličností, dualitou, rituálem… často se objevuje jungovská symbolika, sériovost- používám opakující se rytmus tvarosloví nebo repetetivní pohyb. Až na několik málo vyjímek jsem vždy pracovala s kovem, protože do něj se snadno vtiskne analytický a systematický způsob tvorby- je předpovídatelný.
Pracuji s médiem šperku, které má velmi obsáhlou formu. Šperk může být cokoli, co jím nazveme. Na šperku mě fascinuje jeho dualitní společenská úloha a výslovná tělesnost- je jedním z mála předmětů, který se dlouhodobě dotýká naší kůže…je osobní.
Poslední dobou mám v podvědomí rostoucí nutkání pracovat s materiálem jako symbolem- ovčí vlnou, včelím voskem, žlutým zlatem, lapisem lazuli a železnou rzí (pigmenty). Tyto materiály jsou pro mě „organickým experimentem“, jsou ikonické a mají téměř duchovní přesah. Již v práci ELEMENTAR jsem se zabývala univerzálními ikonami- toto téma je pro mě nejspíš ještě nevyčerpané, budu ho rozšiřovat o další výzkum a hmotná východiska…

«

OFF FORMAT © 2024, všechna práva vyhrazena  .  Cookies  .  code by MFÁčko  .  webdesign by Pinxit.cz