David Helán

David Helán

 

Na čem právě pracujete? 

Umělec Helán, dosud na Moravě známý spíše jako syn inspektora středních škol, naplánoval release scifilmu Matfyz. Nebude tomu ale pravděpodobně již v létě, ale rovnou někde kolem roku 2021. Může tak prozatím nabídnout pouze jedinou fotografii z předtraileru, a neb i tento je hudbou budoucnosti, navíc alespoň online portfolio, a prvodokumentaci rozsvícené symfonické básně, vycházející z dekódování skutečnosti matematickým rozvažováním jazyka, jejíž obsah hodlá obměňovat. Film rodinného charakteru bude zasazen do doby porevoluční „divoké“ pedagogiky.

„… vytahuji plastovou lžíci a na toto pronáším.. nesnaž se ohnout lžíci….. z NDR… je to nemožné, … radši se snaž uvědomit si, ze to co se ohýbá není lžíce.. jsi to ty sám… mezitím se předmět ohne v proudu horkovzdušné pistole…“

 

Matfyz

scifilm Davida Helána

anotace

 

Neurvalý neurální simulant Óné se za pomocí napojení na Facebook a upraveného sušáku na vlasy, vrací do pubertálních let, aby tam vyšetřil svá maturitní studia. Poté, co je kontaktován někdejší neopětovanou láskou a pletichářkou internetových sítí 3Niti, setkává se s Férmorpherem, výtvarkářem nepolevujícím v terorizováni učitelského sboru, za účelem vyvrácení obecně prosazovaných pravidel přírodovědného studia.

Klíčovou událostí děje se stává společný výlet, ústící ve vřelé setkání s léčitelkou, jíž bylo dáno ohýbat plastové lžíce pohledem, kdy děj kulminuje za pomocí kulmy natočenou scénou, která mu předpoví výtvarnou dráhu, kdy po hluboké meditativní zkušenosti, spuštěné přiložením rukou, ze kterých se sled událostí poněkud vymkne, odstartuje neřízenou sérii nebezpečných, vytrvalých výtvarně filozoficky niterných experimentů.

Záběrem par excellence přitom je počin, kdy hrdina mentálně chopí se činu rozlomení pisoáru vedví. Závěrečnou scénou zmatečnou je souboj s matfyzikářem Zmizsem za využití jeho vlastních pomůcek, jež započíná při jednom z poklidných ranních výstupů z vlaku, jez je vlastně důmyslným způsobem provedeným důkazem, že ve světě, ve kterém žije hlavní postava, se žádné z přírodních zákonů nevyskytují.

http://www.davidhelan.com 

     

 

«

OFF FORMAT © 2024, všechna práva vyhrazena  .  Cookies  .  code by MFÁčko  .  webdesign by Pinxit.cz