Jitka Králová

ja-frakfurt-2.jpg

Výtvarník

jikraji@gmail.com

Tématicky se nejvíce zabývám vztahem člověka a přírodního prostředí. Přes práce věnující se chůzi, sběru přírodních materiálů a používání přírodních pigmentů, jsem se postupně dostala k malbě, u které teď ještě asi nějaký čas zůstanu. V minulém roce jsem ukončila studium na Fakultě výtvarného umění v Ostravě v Ateliéru kresby diplomovou prací Novopacká klenotnice. Práce se věnovala mému otci, který propadl vášni sbírat drahé kameny a také byla průzkumem tohoto sběračského fenoménu na území Novopacka.

V současné chvíli mám potřebu ohledávat malbu jako takovou. Snažím se malbou vyprávět osobní příběhy, zachycovat, čím pro mě věci na světě jsou, ne jak vypadají. Líbí se mi představa obrazu jako objektu, ráda si hraju s jeho umístěním do prostoru, s tvorbou celkové instalace. Mám potřebu přemýšlet a tvořit i dalších médiích, nyní jsou to nejčastěji drobné objekty z keramiky a porcelánu, které malbu doplňují.

Celkově tvořím spíše intuitivně, ráda se nechávám vést materiálem a procesem. Často bývám překvapená a často nevím, co si mám myslet.

Po ukončení školy se teď také snažím pracovat na tom, aby moje vlastní výtvarná práce měla v mém životě pevné místo, i bez podpory akademického zázemí.

otevřenost, rozhovory, sdílení, kurátorskou podporu, nové nápady, nadšení... A možná taky pomoc dostat moje práce za zdi ateliéru a umožnit mi je vidět v jiném světle, třeba i v tom galerijním.

otevřenost, spolupráci, sdílení, myšlenky, díla, tvůrčí energii...a třeba kávu a koláče

dlouhodobý

tohle bude poprvé

idealismus, Chalupáři, pivo, poezie, teplá vana, klimatický žal

Gilles Deleuze, Tracey Emin, mistr Theodorik, Marlene Dumas

Nerada věnuji čas a energii propagaci a prezentaci svých prací a projektů. Nezvládám pořizovat fotky a potom je třeba přidávat na instagram, vést si el. portfolio nebo si založit web. Jako fail mi to ale připadá hlavně ve chvílích, kdy se někam hlásím. Jako třeba teď.
A taky neustále řeším důsledky vlastní chaotičnosti, za posledních čtrnáct dní jsou to dvakrát zabouchlé klíče a ztracený rodný list.

Ano

Ano

«

OFF FORMAT © 2024, všechna práva vyhrazena  .  Cookies  .  code by MFÁčko  .  webdesign by Pinxit.cz