Radka Částková

2807_23-kopie.jpg

Výtvarník

Rcastkova@gmail.com

Radka Částková (*1999) studuje na Katedře výtvarné výchovy UP v Olomouci, kde dokončuje své magisterské studium. Zároveň studuje navazující magisterské studium na FaVU VUT v Brně, Ateliér kresby a grafiky u Svätopluka Mikyty a Katariny Hládekové. Další zkušenosti nasbírala během výměnného pobytu na Aalto University of Arts, Design and Architecture v Helsinkách. Ve své tvorbě/práci se zabývá multidisciplinárním přesahem v kombinaci s různými výtvarnými médii a dalšími obory. V instalacích často spojuje současnou proměnu krajiny a přítomné lidské faktory ovlivňující okolní ráz, což prezentuje skrze texty/grafiky/kresby a objekty z různých materiálů. Zkoumá vztahy mezi každodenními problémy jednotlivců v návaznosti na globální perspektivu. ~~1// Aktuálně pracuji na instalaci ke své diplomové práci ta se konkrétněji zaobírá načerpanou inspirací z umělecké rezidence Mustarinda/Finsko. Bude se jednat o videozáznam natočený na daném místě, fotogramový objekt reliéfního charakteru (kovovém plát) a celé to doplní kresby (prořezávaný papír, úhel). Cesty, trasy, dlouho táhnoucí se lehce zakřivené pěšiny, pocit nekončících rozměrů, rovina směřující do vnitra země. Centrum strhujícího se dění pouze v jižní části země. Téměř bez kopců a hor. Děravá země. Soustřeďme se čistě na jakousi přítomnou síť vrývající do země každé projetí, projití dané trasy. Vizuálně lichotivý materiál. Hloubka určená intenzitou. Intenzitou hloubání a křehkostí slupky neboli povrchu země protkané vlákny. Diverzita půdního rozpoložení v porovnání se středoevropskými poměry. Neúprosná vytíženost různých rozměrů. Vrývání a dotek půdy a následné vytvoření fragmentů pomyslně odchlipující vrchní slupku krajiny. Geologicky podložená tenkost země často propletená nejen cestami, ale jezery a mokřady — moment splynutí vodní plochy s pevninou. Často moment splynutí mně, krajiny a vodního elementu. ~~2// Další rozjetý projekt částečně navazuje na předchozí tematiku pomyslného dolování/přetváření krajiny, ale více se soustředí na dopravní síť a infrastrukturu napříč krajinou. Logistika a s ní spojený převoz věcí z místa na místo. Zásah do environmentálního rázu. Nutná nabídka poptávka. Kamiónová doprava. Náklad. Neustálá materialistická potřeba. V rámci tohoto projektu vznikla instalace složená z vytištěných grafik (konkrétní trasa, lept) a skleněných objektů. Momentálně se tuto instalaci snažím obohatit o porcelánové objekty nainstalovaných do jakéhosi nákladového seskupení. A na závěr celou instalaci doplnit o fotografie z daných cest kamionem.

Nápadité nahlížení. Nový vítr. Kolaborace. Propojení. Kurátorské zaštítění. Svačinu. Napojení. Rozvoj tématu. Spolupráce. Pivo. Instalační vylepšováky. Inspirační niť.

Svoje myšlenky. Nápady. Návrhy. Díla. Flexibilitu. Přesahy. Svačinu. Výlety. Spolupráci. Napojení. Pivo. Tvůrčí podhoubí.

na věky

tohle bude poprvé

workoholismus, idealismus, granty, pivo, poezie, aktivismus, dystopismus, vernisážové plky, klimatický žal

Benjamin Bratton, Nan Goldin, Donna Haraway, Forensic Architecture, Bruno Latour, Ana Mendieta, Eva Koťátková, Steina Vasulka

Furt mám nějaké karamboly z mé nepozornosti. Ale štve mě, že čím více zvětšuju rozměr porcelánového objektu, tím více mi praská, takže ho musím ještě naučit lépe poslouchat. Ostatně tak je to se vším.

Ano

Ano

«

OFF FORMAT © 2024, všechna práva vyhrazena  .  Cookies  .  code by MFÁčko  .  webdesign by Pinxit.cz