Helena Todorová

Tento semestr se hlásím se na navazující magisterský obor Teorie a dějiny moderního a současného umění na Uměleckoprůmyslovou školu v Praze, takže se snažím pilně připravovat na přijímací zkoušky.
Také mám nově možnost kurátorské spolupráce s Veronikou Svobodovou v Místogalerii na Skleněné louce. Jedná se o celkové vedení koncepčního směřování galerie, tedy zejména organizaci a kurátorství výstav. Do budoucna plánujeme i pořádání různých přednášek týkajících se především výtvarného umění. Mimo jiné jsem v poslední době, za účelem získání nových zkušeností, navštěvovala Gymnázium P. Křížkovského s uměleckou profilací, kde jsem uvedla přednášku týkající se moderního umění. Nyní pracuji na dalších přednáškách, opět s tematikou moderního a současného umění, které budu přednášet na Cyrilometodějském gymnáziu a střední odborné škole pedagogické v Brně v rámci semináře dějin umění.
Dále pracuji na osobním projektu, kdy kontaktuji současné umělce a teoretiky, kteří mě zaujmou a osloví svojí prací – vždy se zaměřím na určitou problematiku, udělám s nimi rozhovor a následně napíšu text, kde se snažím získané informace shrnout, případně rozebrat.
Jak z textu vyplývá, mým zaměřením je moderní umění, kde jsem stále a znova fascinována schopnostmi, vynalézavostí a vnitřní svobodou umělce. Vždyť přeci být prvním, jehož silné vnitřní přesvědčení a odvaha vedou k namalování „obyčejného“ černého čtverce – to je obdivuhodné. Vášeň pro současné umění beru jako vnitřní přirozenost, jelikož se o umění zajímám již od malička a ráda bych se jím na odborné úrovni zabývala i v dospělosti. V poslední době mne zajímá problematika politické angažovanosti a aktivismu v umění a otázky s tím spojené – jakou řečí se umělecká sféra vyjadřuje a jaké prostředky využívá, v jakých případech je tento boj oprávněný, v jakých naopak ne, a zda je umění vůbec schopné být explicitně politickým médiem. Také se zajímám o problematiku kýče a současného umění. Mimo jiné mne baví módní odvětví v umění – móda mě táhla již jako malou holčičku, která snila o budoucnosti módní návrhářky. Zakotvila jsem v sice v teoretické rovině, nicméně zájem mi zůstal.

«

OFF FORMAT © 2024, všechna práva vyhrazena  .  Cookies  .  code by MFÁčko  .  webdesign by Pinxit.cz