Zelené album

Pavla Sceranková

ZELENÉ ALBUM

 

11. 1. – 15. 2. 2012

 

Vernisáž ve středu 11.1. v 18:00

K poslechu a tanci zahraje Ryba & Chyba

 

Pozvánka

A2, č.4/2012, Afektivní archeologie
Respekt, č.3/2012 – Kulturní servis
Ateliér, č.3/2012, Tvarosloví paměti

 

Pavla Sceranková

Zelené album

 

Pavla Sceranková je jednou z našich nejvýraznějších mladých sochařek. Pro její prostorové realizace je charakteristická kinetická energie, ať už fyzickým zapojením diváka, nebo jako akce, která má proběhnout v jeho mysli. Dráždivé spojení obsahů čerpajících z autorčiny reflexe lidského vnímání, snů a vzpomínek s konstruktivní formou objektů, zdůrazňuje hmotnost či vitalitu zdánlivě prchavých pocitů. Předměty spojené s všedními úkony a prostorem bytu se stávají tlumočníky napětí, nejistoty, citlivé imaginace, z pozice ready-mades komentují vztahy svých uživatelů, ale činí tak s odzbrojující hravostí a vtipem, typickými pro tvorbu postmoderny.

 

Zkoumání vlastní paměti a rodinných vztahů zůstává Scerankové tématem i pro výstavu v galerii OFF/FORMAT. Namísto do věcí všední potřeby tu štěpy individuálních pocitů transformují do objektů-symbolů. Úlomky vzpomínek ožívají v animaci potisku dětského hrníčku, roztáčí se barvami kolotoče i rukou autorčina dědečka pořizujícího filmový záznam. Osobní a blízké (tváře členů rodiny) se propojuje se vzdáleným (podoba nikdy nespatřené minulosti v nalezeném filmovém záznamu), individuální paměť s kolektivní.

 

Rotace, návrat, opakování. Základním úkolem rituálu je uchovat moment, který tak lze projít, prožít znova, návratem k prchavému porozumět. Anebo ani nelze jinak? Ve videu se děvčata stále znovu točí a dědeček je natáčí, aby v budoucnu bylo možné si jejich vířivý tanec opakovaně přehrávat. Zmiňovaná kinetičnost přesahuje formu jednotlivého objektu a stává se obsahem celé instalace. Objekty a videa vznikaly v rozpětí více let. Zelené album, v němž se spojily, je tak rámováno dalším pohybem, samotným listováním v časové spirále témat tvorby Pavly Scerankové.

 

Petr Kovář

 

foto: Martina Schneiderová

↑ foto: Martina Schneiderová

↑ foto: Michaela Dvořáková

 

vernisáž

instalace

↑ Foto: Martina Schneiderová

 

 

OFF FORMAT © 2024, všechna práva vyhrazena  .  Cookies  .  code by MFÁčko  .  webdesign by Pinxit.cz