Traffic

Joanna Marcinkowska, Tomasz Kalitko / Traffic
25. 7.-14. 8. 2016

Koncept čtrnáctidenní výměny byl především institucionální spoluprací mezi kurátory-umělci poznaňské galerie a kurátory-umělci naší galerie. Na přelomu července a srpna 2016 se tak představila v brněnské galerii OFF/FORMAT dvojice polských malířů, Joanna Marcinkowska a Tomasz Kalitko, a v Poznani v galerii TRAKCJA Ondřej Navrátil a Petr Kovář.

Autoři nebyli nijak tematicky omezeni, pojítkem čtyř výstav se tak stal základ společného názvu Traffic (Provoz), který si každý z účastníků interpretoval a doplnil vzhledem k zaměření svých prací. Joanna Marcinkowská, jež se ve svých malbách věnuje tématu domova, vyjádření vztahů mezi blízkými lidmi a prostředím, v němž žijí, nazvala svou expozici Traffic home. Marcinkowská často těží z kontrastu, jak výbušně barevného, tak obsahově emočního, když například motivy vystihující domáckost a blízkost zasazuje do odcizeného chladného prostoru imaginární architektury.

Tomasz Kalitko se dlouhodobě zabývá tématem ulice, v němž se střídají narativní obrazy cvrkotu města a magičnosti vyvstávající z anonymity a ignorace davu, stejně tak jako obrazy z masy vyplouvajících rázovitých postav, pouličních rvaček a lokálů. Obliba v ostrých kontrastních barvách, podobně jako u Marcinkowské, je adaptována na místy až komiksovou formu malby sympaticky nadsazených „historek z posvětí“. Kalitko nazval svou výstavu Traffic City.

 

 

 

 

«

OFF FORMAT © 2024, všechna práva vyhrazena  .  Cookies  .  code by MFÁčko  .  webdesign by Pinxit.cz