Nedá se svítit

KATEŘINA ŠEDÁ

NEDÁ SE SVÍTIT

19. 9. – 24. 10. 2012

 

Vernisáž ve středu 19. 9. v 18 hodin

 

Pozvánka

 

 

Kateřina Šedá / Nedá se svítit

Doma se můžete mrknout na satelitní snímky – Nošovice leží kousek za  Frýdkem Místkem. Jsou tu pěkné výhledy na srstnaté stráně nedalekých Beskyd a romantické údolí říčky, ale panenská krajina to už taky nebyla. Nicméně mezi rychlostní silnicí, umělým kanálem a houštím stožárů elektrorozvodny to byl stále pořádný lán pole. Hnědá ornice, polní cesty, kříž, nějaký ten strom, samota. Po staletí dotýkaná země, ta naše za humny.
Samozřejmá.
Co se stane když se tu místo pěstování zelné chlouby začnou náhle vyrábět statisíce aut? Úřady, ekologové, investiční pobídky, environmentální audit, pracovní místa, memoranda, miliardy, novináři, třesení rukou… Především vznikne díra. Díra v hustém pletivu přírodní i kulturní paměti místa, díra ve výhledu, v návycích, v komunikacích, díra v sociálních vztazích. Lhostejnost a neschopnost místních obyvatel se proti stavbě vzepřít způsobila, že obec se po dostavbě továrny sociálně rozpadla – řada lidí se odstěhovala a mnoho z těch, kteří tu zůstali, spolu dodnes nemluví.

Tuto díru a bludný kruh, v němž se místní ocitli, tento nový vzor Nošovic,  zvolila Kateřina Šedá za symbol revitalizace. V roce 2009 jsem se rozhodla, že se pokusím přijít na to, jak obyvatele prostřednictvím NOVÉHO VZORU spojit a tím najít cestu z kruhu ven. Svým působením tak v podstatě vytvořím novou továrnu, která má však za úkol lhostejnost udusit.

Součástí tohoto ambiciózního projektu se stala i tvorba nového místního kroje. Ten dal komunitě možnost znovu promyslet, jakou transformací prošla identita lokality, kterou obývá a uvést do souvislosti to, co se odehrálo okolo a uvnitř. Vyjádřit se, znovu si uvědomit vlastní jedinečnost, opět navázat. Kateřina Šedá tak rozvinula osobitou strategii intervence do života místa, otevřela kreativní prostor, kde mohou být problémy dekonstruovány a nově uchopeny. Zájem o její práci v zahraničí přitom napovídá, že se nejedná jen o problémy veskrze lokální ale obecněji sdílené, mezinárodně srozumitelné. A dnes aktuální i na poli umění, které se již nějaký čas zajímá o kontext za okny galerií.

 

Ondřej Navrátil s využitím textů Kateřiny Šedé

 

 Expozice

↑  foto: Martina Schneiderová

 

Vernisáž

↑  foto: Jitka Karlišová

 

 

«

OFF FORMAT © 2024, všechna práva vyhrazena  .  Cookies  .  code by MFÁčko  .  webdesign by Pinxit.cz